Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za lagani cheesecake sa mandarinama

Preuzmite sliku

Popularno

Kada je u pitanju voće, jesen i zima razdoblje je kada volimo jesti agrume. Jedna od najpopularnijih voćki iz ovog roda zasigurno je mandarina. Ako ste ljubitelj mandarina, a u istoj mjeri volite i cheesecake, spojite ta dva zadovoljstva u jedno i isprobajte ovaj lagani cheesecake s mandarinama, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci za biskvit:

– 3 jaja
– 3 kašike šećera
– 3 velike kašike brašna

Sastojci za kremu:

– 600 g mascarponea
– 400 ml slatkog vrhnja
– sok od 4 mandarine
– 100 g šećera u prahu

Dodatak:

– 4 mandarine za punjenje

Priprema:

1. Pripremite okrugli kalup s odvojivim obručem u kojem ćete kasnije hladiti cheesecake. U tom istom kalupu prvo ćete ispeći biskvit. Premažite ga s malo maslaca, zatim pospite s malo oštrog brašna i stavite na stranu. Upalite rernu na 180 Celzijevih stepeni.

2. Razlupajte jaja pa ih miksajte sa šećerom dok ne dobijete glatku svijetložutu smjesu. Potom u nju lagano kašikom, kuhačom ili silikonskom špatulom umiješajte brašno. Ulijte smjestu u kalup i stavite u rernu. Biskvit pecite između 15 i 20 minuta. Gotov je u trenutku kada na vrhu bude zlatnožute boje i kada se rubovi malo odvoje od kalupa.

3. Kada se biskvit ohladi, izvadite ga iz kalupa, potom operite kalup i osušite ga. Biskvit nožem prerežite po sredini na dvije kore.

4. Zatim pripremite mandarine. Četiri komada ogulite, razdvojite na kriške i ih prerežite napola. Od preostale četiri mandarine iscijedite sok.

5. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. U drugoj posudi mascarpone miksajte sa šećerom. Dodajte u smjesu sok od mandarina i još malo miksajte. Zatim lagano kašikom u smjesu dodajte šlag i pažljivo sjedinite. U kalup stavite donju koru pa je prelijte kremom od mascarponea. Pobacajte po kremi narezane mandarine i onda prekrijte gornjom korom.

6. Kalup prekrijte folijom i stavite u frižider na nekoliko sati. Najbolje bi bilo da cheesecake prenoći u frižideru jer će se onda najbolje stisnuti. Prije serviranja tankim nožem prethodno umočenim pređite po rubu kalupa kako biste odvojili tortu od njega. Pažljivo skinite obruč, tortu po želji ukrasite i poslužite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,