Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za jogurt pitu s makom

Preuzmite sliku

Popularno

Ovaj kolač sigurno će vas oduševiti. Lagani je ljetni kolač s prhkim tijestom, makom i laganim jogurt slojem…prefino…

Sastojci

300 g mekog brašna

200 g putera/maslaca

100 g Šećera (kristal) – može i šećer u prahu

1 Vanilin šećer

1/2 Praška za pecivo

2 žumanjka

naribana korica limuna

prstohvat soli

po potrebi kašika vrhnja

Za nadjev od maka

200 g mljevenog čistog maka

40 g instant griza

100 g Šećera (kristal)

15o ml kipućeg mlijeka (možda će trebati i manje)

2 kašike pekmeza od marelice

Za nadjev od jogurta

2 čvrsta jogurta 3,2%mm

1 kiselo vrhnje 12%mm – plavo

100 g Šećera (kristal)

1 Vanilin šećer

2 bjelanjka

40 g oštrog brašna (cca 3 kašike)

  • Priprema

    1.Umijesiti tijesto od svih sastojaka. Prosijanom brašnu sa praškom za pecivo dodati šećer i vanili šećer pa maslac narezan na listiće i naribanu koricu limuna.

    Izmiksati spiralnim nastavcima ili izmrvim prstima i kad se stvore nakupine mrvica dodati žumanjke i miksati dalje. Ukoliko vam se smjesa nije povezala, dodajte kašiku vrhnja i nastavite miksati. Kad se sve poveže i ne lijepi za posudu izvadite tijesto iz posude i odvojite 1/3, umotajte u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač ( to se kasnije nariba na jogurt sloj). Ostatak tijesta također pokriti i odložiti na hlađenje u frižider (cca 15 minuta do pola sata). Za vrijeme dok se tijesto rashlađuje, pripremiti nadjeve.

    2. Za nadjev od maka u posudi pomijesati mak, šećer, griz i preliti kipućim mlijekom (ne svu količinu mlijeka, možda ne bude trebalo, ovisi o maku). Umiješati 2 kašike pekmeza. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak. Staviti sa strane na hlađenje.

    3. Za nadjev od jogurta prvo izmiksati bjelanjke u snijeg sa polovicom količine šećera i odložiti sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiksati jogurte, vrhnje, drugu polovicu količine šećera i vanili šećer. Uzeti veću špatulu za miješanje smjese, dodavati u smjesu od jogurta naizmjenično snijeg i brašno (3 kašiek). Dobro izmješati da se sve sjedini.

    4. Izvaditi tijesto iz frižidera i razvaljati na veličinu kalupa. Zadignuti rubove tijesta otprilike 1,5cm ili do predvidjene visine sloja maka. U hrpicama istresti nadjev od maka i razmazati po tijestu u što ravnijem sloju. Zatim izliti nadjev od jogurta i poravnati. Lupiti tepsijom o stol da se sam izravna. Na taj sloj naribati onu trećinu tijesta iz zamrzivača. Staviti na pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. Temperaturu pečenja i duljinu prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Okvirno, 180 stupnjeva i 40 minuta, dok ne porumeni i površina lagano počne pucati, još uvijek se mora malo tresti jogurt sloj, stisne se kod hlađenja.

    5. Nakon što se djelomično rashladi, možete po želji posipati šećerom u prahu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se do kraja ohladi. Rezati na šnite u ovom slučaju. Može se peći i u četvrtastom kalupu 24X30 cm pa se reže na kocke. (Coolinarika)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,