Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za francusku salatu s čak 50 posto manje kalorija i 60 posto manje ugljikohidrata

Preuzmite sliku

To što neko boluje od šećerne bolesti ne znači da mora propustiti sve što se nudi u ovo praznično vrijeme, iako, složit ćemo se, u tolikom izobilju pravilan odabir hrane i ograničavanje količina može biti pravi izazov.

U nastavku donosimo recept za ukusnu i zdravu francusku salatu koja je nutritivno prihvatljivija i pogodna i za osobe sa šećernom bolesti.

Kako i sami znamo, ovo jelo je jako bogato mastima, ali i količina ugljikohidrata premašuje naša očekivanja. Kako bi smanjili udio masnoće i ugljikohidrata, a nutritivno ustvari popravili sastav predlažemo izmijenjenu verziju koja po porciji serviranja od uobičajene porcije sadrži 50 % manje kalorija, 40 % manje masnoća, te čak 60 % manje ugljikohidrata, a količina vlakana koja su iznimno važna za probavu je identična.

Francuska salata laganija (za 8-9 osoba):

Potrebni sastojci:

400 g grašak

400 g mrkva

200 g krastavci

50 g celer (sitno ribani)

200 g jabuka (kisela, sitno nasjeckana)

150 g majoneze

150 g kiselo vrhnje 12 % m.m.

150 g grčki jogurt

15 g senf (1kašia)

5 g sol (1 kašiičica)

½ limuna (sok)

papar, sitno mljeveni bijeli (po želji)

Priprema:

Skuhajte mrkvu i grašak. Kada se ohladi mrkvu i kisele krastavce nasjeckajte na male kockice. Celer izribajte na sitan ribež, a kiselu jabuku nasjeckajte na jako, jako sitne kockice. Dodajte sol, senf, sok od limuna, malo papra te u tu smjesu umiješajte majonezu, vrhnje i grčki jogurt. Salatu ohladite nekoliko sati, najbolje preko noći. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,