Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za cicvaru: Ukusno jelo koje su naše nene/bake pripremale skoro svaki dan

Preuzmite sliku

Popularno

Starinska cicvara je ukusno i kalorično jelo, čak i zdravo ako u nju stavljate dobre mliječne namirnice i integralno brašno. Smatra se da je cicvara jelo za doručak, ali ona može da se sprema i jede u svako doba dana.

Bake/nene koje se sjećaju riječi svojih majki otkrivaju tajnu uspješnog pripremljanja cicvare.

Tajna je da se mješa uvijek u istom smjueru.

Najosnovniji sastojci za cicvaru su mlijeko, sir i brašno, uz dodatak kajmaka.

Sastojci:

1/2 kg sira (masni ili punomasni sir, najbolje polutvrdi)
2 dcl vode
2 dcl mlijeka
200 g kajmaka
8 kašika kukuruznog brašna
bijelo brašno, po potrebi
so

  • Način pripreme:

    Vodu i mlijeko stavite u šerpu i zagrijte. Sir izmrvite ili isjecite na listove i stavite u vrelo mlijeko i vodu da se kuha. Što masniji i stariji sir, pune arome, kao što su to ovčiji ili kozji sir, daće vam bolji ukus cicvare. Kada masa počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mješajući smjesu. Miješajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da miješate oko 10 minuta.

    Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, ako nije dodajte so. Ako imate jak ovčiji ili kozji sir koji je slan i stari kajmak, vjerovatno vam so i neće biti potrebna. Miješajte neprestano dok vam tijesto ne postane gumasto od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u oslobođenim masnoćama. Kada se to desi, cicvara je gotova. Po vrhu je pospite sječenim peršunom ili nekom drugom začinskom biljkom, radi dekoracije. Ili je jednostavno samo prelijte kiselim mijlekom.

    Idealna je za dejcu u razvoju i sportiste, kao i za sve one koji se fizički dosta troše.(24sedam.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,