Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za brzi Švarcvald u čaši

Preuzmite sliku

Uspješno ste napravili neku poslasticu sa biskvitom i pitate se šta da uradite sa biskvitom koji vam je preostao?

Evo jedna varijanta kako da iskoristite biskvitne mrvice i napravite ukusan desert.

Sastojci

300-400 g biskvita

300 g trešnje (iz tegle)

200 ml soka od trešnje

½ kašike gustina i 2 kašike hladne vode

100 g šećera

200 g mascarpone sira

100 g kiselog vrhnja

1 kašika meda

sjemenke mahune vanilije

Dekoracija:

250 g slatkog vrhnja

Kandirane trešnje, čokoladne mrvice ili preljev od čokolade

Priprema:

Procjedite 300 g trešnje iz tegle. Uzmite 200 ml soka, dodajte šećer i prokuhajte u maloj šerpici.

U jednoj šolji izmiješajte gustin sa hladnom vodom i miješajući dodajte u prokuhani sok od trešnje dok se ne zgusne.

U drugoj posudi promiješajte mascarpone sir, kiselo vrhnje, med i sjemenke mahune vanilije.

U trećoj posudi čvrsto izmiksajte slatko vrhnje.

Ostatke biskvita rukama izmrvite i u sljedećem redoslijedu sipajte u čase: 1-2 kašike biskvitnih mrvica, 1-2 kašike trešnje sa gustim sokom, 1 kašiku sira, i tako neizmjenično sve do vrha.

Na vrh još jedna kašika slatkog vrhnja i malo čokolade. (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,