Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za brzi čokoladni rolat

Preuzmite sliku

Popularno

Jednostavan i ukusan desert koji je savršen za svaku priliku.

Čokoladni rolat je gotov za oko pola sata.

Sastojci:

Biskvit

5jaja

5 kašika šećera

3 kašika oštrog brašna

2 kašika kakaa

1 paketić praška za pecivo

Krema

500 ml vrhnja za šlag

250 g čokolade za kuhanje

  • Priprema

    Biskvit

    Umutite čvrsti snijeg

    Od bjelanjaka umutite čvrst sni­jeg uz postupno dodavanje šećera.

    Dodajte žumanjke i suhe sastojke

    Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedan po jedan žumanjak te prosijanu mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo.

    Sve krat­ko izmiješajte.

    Izlijte u kalup

    Smjesu rasporedite u kalup dimenzija 40 x 30 cm obložen papirom za pečenje.

    Ispecite u rerni

    Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

    Zarolajte biskvit

    Vruć biskvit zarolajte zajedno s papirom za pečenje.

    Krema

    Otopite čokoladu

    Čokoladu otopite u vrhnju za šlag na laganoj vatri uz neprestano miješanje.

    Ohladite u frižideru

    Ohladite u frižideru najmanje nekoliko sati.

    Izmiksajte

    Ohlađenu smjesu čokolade i vrhnja izmiksajte u kremu.

    Složite roladu

    Biskvit odrolajte, namažite s ve­ćinom kreme, zarolajte i premažite ostatkom kreme. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,