Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Preuzmite sliku

Želite isprobati malo drugačiji i zdraviji kolač, ali jednako ukusan kao i njegove “nezdrave” verzije?

Isprobajte ovaj sočni čokoladni brownie s batatom. U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem. Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan – nije li to sve što vam treba?

Sastojci za čokoladni kolač bez glutena i jaja:

– 250 g batata

– 6 hurmi

– 1 kašika kokosova ulja

– 4 kašike javorova sirupa ili meda

– 100 g sitno mljevenih badema

– 4 kašike gorkoga kakaa

– 1 kašikica ekstrakta od vanilije

– malo cimeta

– malo muškatnog oraščića

Čokoladni kolač – priprema:

– Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).

– U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i hurme dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.

– U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.

– Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 40 – 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.

– Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.(zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,