Već danas goveđi gulaš može biti vaš izbor za iftarski meni.
Za ovaj recept nutricionista Kenana Mandra kaže da jedna porcija ima 430 kalorija, pa je to idealna prlika da ga isprobate.
Sastojci za marinadu za cca šest porcija:
četiri kašike maslinovog ulja
četiri kašike jabučnog octa
šest očišćenih režnjeva bijelog luka
šest klinčića
jedna kašičica bibera u zrnu
jedan štapić cimeta
jedna kašika sušenog origana
jedna kašičica soli
jedna grančica svježeg ruzmarina (po želji)
Sastojci za gulaš:
900 grama masnije junetine, narežite je na kocke veličine 2,5 centimetra
jedna kašika maslinovog ulja
450 grama luka
četiri kašičice sirćeta
180 mililitara vode
200 grama nasjeckanog paradajza
dvije kašike paradajz sosa
tri lista lovora
sol i mljeveni crni biber po ukusu
dvije kašičice svježeg origana kao ukras (po želji)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za marinadu u velikoj posudi. Dodajte meso. Pokrijte i ostavite najmanje 20 minuta na sobnoj temperaturi ili ostavite u hladnjaku preko noći da se okusi još više razviju. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje i luk.
Pržite oko šest minuta ili dok ne počnu dobivati zlatnu boju. Izvadite iz posude i ostavite sa strane. Izvadite junetinu iz marinade, ali marinadu zadržite. Dodajte meso u istu tavu u kojoj ste pržili luk. Ovisno o tome koliko porcija pripremate, možda ćete morati pržiti meso u više navrata.
Obilno začinite crnim biberom. Kada se meso zapeče sa svih strana, prebacite meso u šerpu i kuhajte sporo. Dodajte sok od marinade, sirće i vodu iz tave za prženje. Dodajte paradajz, paradajz sos i listove lovora i promiješajte. Potrebno je da se kuha oko četiri sata.
Dodajte luk kada je preostalo oko jedan sat. Probajte i po potrebi začinite s još soli i bibera. Poslužite u zdjelicama. Ukrasite svježim origanom za dodatnu boju.
Prijatno!