Iako nije uobičajeno, ovo ukusno jelo mnoge će iznenaditi, ali i oduševiti svojim ukusom.
Ukoliko ovo jelo pripremate za goste nemoj te im reći o kojoj namirnici je riječ. Oduševiće se, pišu Nezavisne.
Pita od patlidžana:
- Količina za 8 osoba,
- Vrijeme pripreme 40 min
Potrebni sastojci:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
- 1 kg patlidžana
- 5 jaja
- 1 čaša kiselog vrhnja
- 1 kašika vegete
- 1 vrećica crnog mljevenog bibera
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1/2 čaše ulja
- peršun
- 1 čaša mineralne vode
Priprema:
Patlidžan oprati, oguliti i ispeći u rerni. Prohlađen izrezati na kockice. Dodati vegetu, jaja umućena sa vrhnjem, prašak za pecivo, biber, ulje i sitno izrezani peršun. U pleh stavljati po 2 nauljene kore pa fil naizmjenično tako da na vrhu bude kora. Na završetku, prije pečenja, izrezati na kocke te zaliti mineralnom vodom pomiješanom sa malo ulja. Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C sve dok ne porumeni. (Tuzlanski.ba)