Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Neodoljive tufahije…

Preuzmite sliku

Popularno

Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Iako su prava energetska bomba, postoje dani kada se možemo opustiti i uživati u ovoj neodoljivoj poslastici, piše Zenskiportal.ba.

Priprema  

Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.

Fil

Mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke. Kad se jabuke ohlade, nafilujte ih smjesom. Pred serviranje, napunite slastičarsku špricu s šlagom i ukrasite vrh svake tufahije ili kašikom stavite šlag na svaku. Prema želji vrh ukrasite višnjom.

Sastojci

1 kg jabuka (male, srednje, slatke)

1/2 kg šećera

2 vanilin šećera

Nekoliko kapi limuna

1 čaša vode

150 gr mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima)

Šlag

Višnje – za ukras (prema želji)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: