Svima poznat namaz od lješnjaka iznimno je kaloričan i nezdrav. Svi mi mu jako teško odolijevamo, zato vam donosimo recept za zdraviju verziju namaza, a pravi se uz pomoć kakao praha, lješnjaka i maslaca.
Sastojci:
– 100 g. kakao maslaca
– 200 g. lješnjaka
– 40 g. kakao praha
– 4 g. vanilije u prahu
– 200 ml. sojinog vrhnja
– 130 ml. agavinog sirupa
Priprema:
1. Lješnjake stavi na suhu tavu te ih lagano pržite, potom lješnjake stavite u kuhinjsku krpu i trljajte rukama dok se opna ne odvoje.
2. Istovremeno na pari otopite kakao maslac.
3. Lješnjake sameljite sve dok ne dobijete smjesu poput maslaca.
4. U dobiveni maslac dodajte kakao prah, vaniliju u prahu, agavin sirup te sojino vrhnje. Kada smjesa postane glatka dodajte rastopljeni kakao maslac (koji se prethodno malo ohladio).
5. Sve sastojke dobro izmiksajte i namaz stavite na hlađenje, piše Index Fit. (Tuzlanski.ba)