Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Čokoladni kolač bez brašna

Preuzmite sliku

Popularno

Odličan recept za koji vam je potrebno svega pola sata. Uživajte!

Sastojci

  • četiri jajeta (ohlađena)
  • 250 grama tamne čokolade, grubo izlomljene
  • 120 grama putera (isijecite ga na 16 komadića)
  • 500 ml slatke pavlake
  • čokoladne mrvice (šarene ili obične) za posipanje (po želji).

Priprema

Miješajte jaja mikserom dok im se volumen ne udvostruči (oko pet minuta). U međuvremenu, na pari, u jednoj zdjeli, otopite čokoladu i puter. Nakon toga smjesi dodavajte po jednu trećinu umućenih jaja i svaki put dobro izmiješajte.

Dobiveno “tijesto” ubacite u male kalupe za mafine (možete koristiti i kalup normalne veličine, ali imajte na umu da ćete u tom slučaju dobiti veće kolače, a vjerovatno vam i ova količina tijesta neće biti dovoljna da popunite cijeli kalup). Pecite na temperaturi od 160 stepeni 15 do 20 minuta (sve dok se kolač blago ne podigne i dok se na površini ne formira tanka kora). Kalup izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prekrijte folijom i ubacite u frižider preko noći, da se stegne.

Prije serviranja, kolačiće pažljivo izvadite iz kalupa te na svaki nanesite slatku pavlaku od koje ste prethodno napravili šlag. Pospite mrvicama (po želji) i servirajte.

(Ženskiportal.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,