Utorak, 14. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Čokoladni cheesecake

Preuzmite sliku

Popularno

Ovo je torta idealna za svečane događaje ili kada jednostavno želite počastiti sva svoja osjetila. Združite ove slatke sastojke u jednu neodoljivu kombinaciju koja se brzo priprema, i još brže jede…

Priprema 

Keks usitnite u kuhinjskom blenderu. Okrugli kalup (promjera 26 cm) namažite maslacem te izvana omotajte s dva sloja folije (kako bi se spriječio ulazak vode). Keks pomiješajte s maslacem i utisnite na dno kalupa. Dok pripremate smjesu, kalup ostavite u frižideru. Čokoladu i slatko vrhnje otopite na pari povremeno miješajući te zatim ostavite da se malo ohladi. Mikserom pomiješajte kremasti sir, mascarpone, šećer te dodavajte miješajući jedan po jedan žumanjak.

Na kraju umiješajte čokoladu, prstohvat soli, rum i kafu. U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Snijeg ručno, lagano umiješajte u smjesu. Smjesu ulijte u kalup na smjesu s keksom, a zatim kalup stavite u veći pleh u koji ste ulili vruću vodu. Pecite na 160 stepeni sat i po, a zatim ugasite peć i ostavite još barem pola sata. Nakon toga izvadite kalup s tortom te ostavite da se ohladi, a potom stavite u frižider da odstoji.

Sastojci

  • 200 g oreo keksa ili integralnog keksa s kakaom
  • 80 g maslaca
  • 250 g fine tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 400 g kremastog sira
  • 350 g mascarponea
  • 5 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 2 čajne kašike jake kafe
  • 1 kašika  ruma
  • prstohvat soli

  • coko
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: