Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prhki i ukusni: Uskrsni keksi s proljetnim motivima pravi ukras prazničnom stolu

Preuzmite sliku

Popularno

Kakav bi to praznični sto bio bez ukusnih zalogajčića s uskrsnom tematikom?

Ispecite slatke keksiće i ukrasite ih uskrsnim motivima. Iako tijesto za kekse možete i samostalno izrezati u željeni oblik nožem ili čašom, najlakši način da dobijete slatki desert uskrsne tematike jest da nabavite kalupe za kekse u obliku jaja, zečića, cvijeća i sličnih proljetnih motiva.

Svaki keks dodatno možete ukrasiti slatkom glazurom u nježnim uskrsnim bojama koja se priprema na vrlo jednostavan način od svega nekoliko sastojaka.

Povrh svega, priprema uskrsnih keksića idealna je aktivnost koju možete podijeliti s djecom. Zaprljajte ruke, pokažite svoju kreativnu stranu i dobro se zabavite sa svojim najmilijima uoči Uskrsa.

Svaki keks dodatno možete ukrasiti slatkom glazurom u nježnim uskrsnim bojama koja se priprema na vrlo jednostavan način od svega nekoliko sastojaka.

Povrh svega, priprema uskrsnih keksića idealna je aktivnost koju možete podijeliti s djecom. Zaprljajte ruke, pokažite svoju kreativnu stranu i dobro se zabavite sa svojim najmilijima uoči Uskrsa.

Sastojci za slatke keksiće

280 g brašna

170 g omekšanog maslaca

150 g bijelog šećera

2 kafene kašike ekstrakta vanilije

1 veliko jaje

½ kafene kašike praška za pecivo

Sastojci za glazuru

130 g šećera u prahu

2-3 kašike mlijeka

1 kafene kašike ekstrakta vanilije

jestiva boja po želji

Priprema slatkih keksića

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo u zdjeli i stavite sa strane.

U mikseru istucite omekšani maslac sa sobne temperature sa šećerom. Miksajte zajedno oko dvije minute dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.

Dodajte u maslac jaje sa sobne temperature i ekstrakt vanilije. Miksajte još oko jedne minute. Postepeno umiješajte brašno i na miksajte sve zajedno dok se ne povežu sastojci. Dobiveno tijesto trebalo bi biti mekano.

Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, te ga razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu oko pola centimetara. Prebacite razvučeno tijesto na lim za pečenje i stavite u hladnjak na hlađenje barem sat vremena ili na čak 24 do 48 sati.

Izvadite tijesto iz frižidera i kalupom izrežite željene oblike. Ostatak tijesta ponovo zamijesite i razvucite te izrežite kalupima. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.

Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 do 12 minuta, odnosno dok rubovi ne počinju dobivati zlatno-smeđu boju.

Pripazite i odvojite kekse u toku pečenja da se ne slijepe i ne pokvare vam izgled završnog proizvoda. Ohladite kekse do kraja prije nego što ih odlučite ukrasiti. Pomiješajte šećer u prahu s mlijekom i ekstraktom vanilije dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. U smjesu možete staviti i jestive boje po želji.

Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite kekse po želji. Kekse možete ukrasiti i šarenim mrvicama, čokoladnim kapljicama te sličnim slatkim dekorativnim detaljima.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,