Subota, 5. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pravi jesenski hit-recept: Idealno vrijeme za uživanje u knedlama s kestenom

Ako ste ljubitelj poslastica s kestenom, a knedle obožavate sa svim uobičajenim punjenjima ovo je pravi recept za vas. Uživajte u najfinijim aromama jeseni u izvedbi chefa omiljene zagrebačke gostionice u kojoj se pripremaju samo domaća jela po tradicionalnim recepturama, piše Večernji list.

Knedle možete uvaljati u cimet, prezle, maslac i šećer ili u umak od čokolade. Ukoliko želite u ovoj poslastici uživati i tokom zime kuglice kestena zamrznite i čuvajte do pravljenja svježih knedli.

Knedle s kestenom

Sastojci (za 2 velike knedle):

50 g krompira

5 g griza

30 g oštrog brašna

1 jaje + 1 žumanjak

25 g kesten-pirea

50 g tamne čokolade

0,1 l vrhnja za šlag

šećer u prahu

5 g soli

0,1 l ruma

  • Priprema:

    Od krompira, brašna, griza, jaja, žumanjka zamijesite tijesto. Od kesten-pirea i ruma oblikujte male kuglice koje zatim spojite s gotovim krompirovim tijestom. Oblikujte u lijepe bule i stavite kuhati u lagano posoljenu vodu. Tamnu čokoladu prelijte toplim vrhnjem koje ste prethodno dobro zasladili šećerom i miješajte dok ne dobijete ganache. Začinite je rumom.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,