Ako ste ljubitelj poslastica s kestenom, a knedle obožavate sa svim uobičajenim punjenjima ovo je pravi recept za vas. Uživajte u najfinijim aromama jeseni u izvedbi chefa omiljene zagrebačke gostionice u kojoj se pripremaju samo domaća jela po tradicionalnim recepturama, piše Večernji list.
Knedle možete uvaljati u cimet, prezle, maslac i šećer ili u umak od čokolade. Ukoliko želite u ovoj poslastici uživati i tokom zime kuglice kestena zamrznite i čuvajte do pravljenja svježih knedli.
Knedle s kestenom
Sastojci (za 2 velike knedle):
50 g krompira
5 g griza
30 g oštrog brašna
1 jaje + 1 žumanjak
25 g kesten-pirea
50 g tamne čokolade
0,1 l vrhnja za šlag
šećer u prahu
5 g soli
0,1 l ruma
Priprema:
Od krompira, brašna, griza, jaja, žumanjka zamijesite tijesto. Od kesten-pirea i ruma oblikujte male kuglice koje zatim spojite s gotovim krompirovim tijestom. Oblikujte u lijepe bule i stavite kuhati u lagano posoljenu vodu. Tamnu čokoladu prelijte toplim vrhnjem koje ste prethodno dobro zasladili šećerom i miješajte dok ne dobijete ganache. Začinite je rumom. (Tuzlanski.ba)