Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Piletina vam često ispadne suha? Isprobajte ovaj recept: Trik je u jednom voću!

Preuzmite sliku

Popularno

Ovo voće vam možda nikada ne bi palo napamet kada je riječ o pripremi piletine, no moglo bi vas iznenaditi koliko pomaže.

Piletina je jedno od najpopularnijih mesa – relativno je pristupačna, lagana je i te se lako i brzo priprema. No baš zato što nije previše masna, lako ispadne presuha u pečenju ili kod prženja, piše Buzzfeed.

Korisnik TikToka po imenu Elliot podijelio je jednostavan trik za pripremu najsočnije piletine ikad, a trik bi malo ko očekivao. Sve što trebate je kivi i maslinovo ulje kako biste napravili marinadu.

 

@callmebelly learned this one in Africa 🥝 I know it sounds crazy but trust me #kiwi #chicken #juicychicken #mealprep ♬ Permission to Dance (Instrumental) – BTS

“Ključ za najsočniju piletinu je kivi!” –  otkrio je Elliot, dodajući kako je ovaj kulinarski trik naučio dok je boravio u Africi.

Za pripremu marinade potreban je jedan kivi i malo maslinovog ulja. S kivija se oguli kora, a zatim ga se izgnječi žlicom ili izblenda, te doda malo ulja.

Piletina se najprije začini solju i biberom, a zatim prelije umakom i tako ostavi barem sat vremena prije nego što je planirate peći.

Sudeći po komentarima pratioca, ovo je recept koji se mora probati, a neki su istakli da se može koristiti i ananas ili mango umjesto kivija.

Kivi sadrži prirodni enzim aktinidin, koji djeluje slično kao i ljudska slina. Prema tome, učestvuje u  razgradnji proteina i vezivnog tkiva mesa, a da pritom ne pretvori meso u kašu. Marinada od kivija je zato idealna i za svo žilavije meso kojeg želite omekšati, kao što su npr. lignje. (Večernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,