Ovo je jedan od onih one-pan recepata, koje vjerovatno svi volimo.
Osim što med i senf daju finu slatkasto-slanu aromu ovom jelu, ovo je super trik da vam piletina zadrži hrskavu koricu a da pritom ostane sočna.
Ako niste sigurni da će se med dobro slagati i da će jelo biti preslatko, budite sigurni da neće jer kad se pomiješa sa svim začinima i malo limuna, dobije se jedno savršeno izbalansirano jelo.
Sastojci:
– 500-600g pilećeg batka
– povrće po želji (krompir, mrkva, crveni luk, bijeli luk)
– mješavina začina (so, biber, vegeta, slatka paprika, suhi peršun)
– 1 kašikica senfa
– 1 kašikica meda
– 1 kašika soka od limuna
– 50ml vode
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Upustvo za pripremu:
Batkove oprati i dobro posušiti. Preliti malo maslinovog ulja i začiniti mješavinom začina po želji. Prekrite folijom pa ostaviti u frižideru minimalno pola sata. Povrće izrezati na komadiće, začini na isti način kao piletinu. Tepsiju pouljiti malo, pa poredati batkove po sredini i povrće okolo. Prekriti aluminijskom folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
Piletina će na ovaj način pustiti sokove. Procijediti svu tečnost iz tepsije, pa u to dodati senf, med, limun i malo prokuhane vode. Preliti preko batkova, ali nemojte sve iskoristiti. Vratite na pečenje bez folije otprilike 25 minuta. Na kraju preliti ostatak tečnosti, preko piletine i dodati par kockica putera. Peći još nekih 10-15 minuta na 220 minuta, dok se ne pojavi hrskava korica.
Ukoliko vas ovakvi super recepti inspirišu za kuhanje, posjetite flavorique. (Tuzlanski.ba)