Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj tajni sastojak daje posebnu notu vašoj ledenoj kafi

Preuzmite sliku

Cappuccino, macchiato, espresso, americano, mocha – kada je u pitanju kafa, mogućnosti su beskrajne. Za mnoge je jutarnja šoljica kafe ili nešto neobičniji specijalitet od kafe u popodnevnim satima dio svakodnevice. 

Posebno ljeti svoju dnevnu dozu kofeina volimo dobiti u obliku osvježavajuće ledene kave.

Ali postoji jedan sastojak koji biste posebno trebali dodati svojoj ledenoj kafi, pogotovo ljeti. Otkrivamo o čemu je riječ. Za ljetno kofeinsko osvježenje kafu prvo morate skuhati po tzv. cold brew principu. Za to vam je potrebna svježe mljevena kafa, lonac, hladna voda i puno vremena. Za razliku od tradicionalnog kuhanja u toploj vodi, ova se vrsta kafe kuha s hladnom vodom i potrebno joj je puno više vremena.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Canan (@interior_by_canik)

Na taj se način oslobađaju eterična ulja i arome koje kafi daju vrlo poseban okus. Stavite 20 grama kafe u prahu na 100 ml vode u lonac, dodajte svježu, hladnu vodu, promiješajte i ostavite smjesu da stoji 10-12 sati. Zatim procijedite kroz ručni filter.

E sad, koji je to tajni sastojak?

Budući da je kafa koja se napravi po cold brew principu vrlo jaka, mora se malo prorijediti. Da biste dobili posebno egzotičan i osvježavajući napitak od kafe, potrebna vam je kokosova voda! Ovisno o vašem ukusu, u kafu jednostavno dodajte malo kokosove vode i šaku kockica leda i najukusnija ledena kafa koju ćete piti ovog ljeta je spremna. Ovako napravljena ledena kafa može stajati u frižderu i do sedmicu dana!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,