Kod torte s pistacijom, malinama i plazmom ništa se ne peče, ne kuha, spremna je za čas, a imat ćete i minimalno prljavog suđa.
Kremu od pistacije, potrebnu za ovaj recept, možete kupiti gotovu ili je napraviti sami.
Sastojci:
oko 250 g plazme
oko 100 g malina
mlijeko za umakanje plazme
Za filu:
300 ml slatkog vrhnja
250 g maskarpone sira
250 g kreme od pistacije
jedna, dvije kašike šećera u prahu
kremfix
Za preljev:
100 g kreme od pistacije
50 ml slatkog vrhnja
Priprema:
U kalup 12×20 ili približno tome, stavite prozirnu foliju. Sve sastojke za filu stavite u zdjelu i umutite mikserom.
Na foliju prvo stavite tri kašike fila, zatim red plazme koju ste lijepo umočili u mlijeko. Preko plazme ide fila, pa maline, stavite po pola maline i malo ih pritisnite da uđu u filu. Preko ide opet red plazme umočene u mlijeko, fila, maline i na kraju plazma.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da prenoći u frižideru. Tortu okrenite na tacnu, tanjur ili šta god želite. Premažite preljevom koji ste napravili 40-ak minuta prije nego što ste okrenuli tortu jer treba biti skoro hladan.
Preljev radite tako da kremu i slatko vrhnje stavite u džezvu ili baš mali lončić i stavite na šporet. Na laganoj temperaturi svo vrijeme miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Tortu ukrasite po želji. (Večernji.ba | didy_kitchen)