Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Okus koji očarava: Torta od malina, pistacija i plazme

Preuzmite sliku

Kod torte s pistacijom, malinama i plazmom ništa se ne peče, ne kuha, spremna je za čas, a imat ćete i minimalno prljavog suđa.

Kremu od pistacije, potrebnu za ovaj recept, možete kupiti gotovu ili je napraviti sami.

Sastojci:

oko 250 g plazme

oko 100 g malina

mlijeko za umakanje plazme

Za filu:

300 ml slatkog vrhnja

250 g maskarpone sira

250 g kreme od pistacije

jedna, dvije kašike šećera u prahu

kremfix

Za preljev:

100 g kreme od pistacije

50 ml slatkog vrhnja

Priprema:

U kalup 12×20 ili približno tome, stavite prozirnu foliju. Sve sastojke za filu stavite u zdjelu i umutite mikserom.

Na foliju prvo stavite tri kašike fila, zatim red plazme koju ste lijepo umočili u mlijeko. Preko plazme ide fila, pa maline, stavite po pola maline i malo ih pritisnite da uđu u filu. Preko ide opet red plazme umočene u mlijeko, fila, maline i na kraju plazma.

Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da prenoći u frižideru. Tortu okrenite na tacnu, tanjur ili šta god želite. Premažite preljevom koji ste napravili 40-ak minuta prije nego što ste okrenuli tortu jer treba biti skoro hladan.

Preljev radite tako da kremu i slatko vrhnje stavite u džezvu ili baš mali lončić i stavite na šporet. Na laganoj temperaturi svo vrijeme miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Tortu ukrasite po želji. (Večernji.ba | didy_kitchen)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,