Krofne su tako jedna moćna stvar. Možete da mijenjate punjena i da imate i slatku i slanu varijantu.
Za početak, kako da ih napravite.
Potrebno je:
700 grama brašna
dva jaja
50 grama svježeg kvasca
50 ml ulja
200 ml mlijeka
jedna kašičica soli
jedna kašika šećera
narendana korica narandže ili limuna
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Dobro izmiješajte i umijesite mekše tijesto. Ako vam je previše rijetko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mlijeka.
Tijesto treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lijepi.
Prekrijte tijesto krpom i ostavite oko sat da nadođe.
Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podijelite ga na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalijepile.
U dubljoj šerpi zagrijte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže na srednjoj temperaturi. Dovoljno je po par minuta sa obje strane.
Kada su gotove ostavite ih na salveti da se ocjede. (City Magazin)