Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odličan recept za početnike: Evo kako da napravite krofne

Preuzmite sliku

Popularno

Krofne su tako jedna moćna stvar. Možete da mijenjate punjena i da imate i slatku i slanu varijantu.

Za početak, kako da ih napravite.

Potrebno je:

700 grama brašna

dva jaja

50 grama svježeg kvasca

50 ml ulja

200 ml mlijeka

jedna kašičica soli

jedna kašika šećera

narendana korica narandže ili limuna

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje.

  • Priprema:

    Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mlijeko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Dobro izmiješajte i umijesite mekše tijesto. Ako vam je previše rijetko, dodajte još malo brašna ako je tvrdo, dodajte malo mlijeka.

    Tijesto treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lijepi.

    Prekrijte tijesto krpom i ostavite oko sat da nadođe.

    Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podijelite ga na dva dijela. Rastanjite jedan dio oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom tijesta, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalijepile.

    U dubljoj šerpi zagrijte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže na srednjoj temperaturi. Dovoljno je po par minuta sa obje strane.

    Kada su gotove ostavite ih na salveti da se ocjede. (City Magazin)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,