Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite laganu i osvježavajuću poslasticu: Mascarpone torta s malinama i borovnicama

Preuzmite sliku

Spoj mascarponea i bobičastog voća oduševio nas je jer je lagan i osvježavajući, a takvi deserti ljeti najbolje prolaze. Najbolja stvar je to što sami birate koje ćete voće ukomponovati…

Kad temperature dosegnu više od 30 stepeni Celzijusa, logično je da tragamo za jednostavnim i laganim desertima. Teški kolači i torte padnu u drugi plan i okrećemo se kombinacijama biskvita, voća, a često i kremastog sira poput mascarponea. Uz to, u ljetnim se danima u gotovo svakom frižideru nađu borovnice, maline ili neko drugo bobičasto voće. Pitate li se čime se zasladiti ovih dana, donosimo vam ideju za pripremu jednostavnog kolača od mascarponea i bobičastog voća koji nije prezasitan ni težak – a baš nam takvi sada trebaju. Na vama je koje ćete voće ukomponovati, no ono što vam možemo reći jest da će maline i borovnice dati pravu ljetnu notu, prenosi Žena.hr.

  • Sastojci:

    -130 grama glatkog brašna
    -120 grama bijelog šećera
    -3 grama soli
    -1 kašičica praška za pecivo
    -230 g mascarpone sira
    -2 velika jajeta
    -84 grama maslaca
    -1 kašičica ekstrakta narandže
    -1 gram ekstrakta vanilije
    -65 grama malina (ili bobičastog voća po izboru)
    -75 grama borovnica (ili drugog bobičastog voća)

    Priprema:

    Mascarpone sir, jaja i maslac držite na sobnoj temperaturi prije nego ih pomiješate s malo ekstrakta narandže i čiste vanilije. Ne pretjerujte s ekstraktima kako ne bi prevladali okusom.

    Sastojke miješajte pjenjačom dok ne postanu glatki pa dodajte mješavinu suhih sastojaka (brašno, šećer…). Promiješajte dok se sve ne sjedini.

    U smjesu dodajte dvije vrste bobičastog voća i sve lagano promiješajte, i to tako da ne zgnječite voće.

    Dobijenu smjesu rasporedite po kalupu ili manjoj tavi od lijevanog željeza po kojoj ste prethodno namazali maslac. Izravnajte smjesu pri vrhu i dodajte ostatak voća.

    Neka se sve peče u rerni 45-47 minuta, odnosno dok se ne podigne umetnuta čačkalica.

    Ohladite tortu prije posluživanja te je ukrasite šećerom u prahu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje