Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Napravite Cheesecake kocke s komadićima voća i bijelom čokoladom

Voće možete i ne morate staviti, najbolje odgovaraju maline ili borovnice, a kako im sada nije sezona, možete koristiti i odmrznute, prenosi MissZdrava.

Sastojci:

300 grama (3 šolje) Digestive keksa ili graham krekera, izlomljenih na komade
115 grama (1/2 šolje) maslaca
500 grama (2 i 1/2 šolje) punomasnog krem sira, sobne temperature
100 grama (1/2 šolje) šećera (možeš i neki s niskim glikemijskim indeksom primjerice ksilitol)
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
3 velika jajeta, sobne temperature
120 ml (1/2 šolje) kiselog vrhnja, sobne temperature
100 grama (2/3 šolje) bijele čokolade, grubo nasjeckane
125 grama (1 šolja) svježih malina

Upute:

Zagrijte rernu na 160 stepeni C. Protvan obložite papirom za pečenje.
Sameljite kekse, rastopite maslac na pari ili u rerni i pomiješajte s keksima.
Utisnite dobijenu smjesu u pripremljeni protvan i stavite u frižider.
U veliku zdjelu stavite sir i miješajte ga dok ne postane kremast. Dodajte šećer i vaniliju i ponovno mutite smjesu mikserom. Zatim dodajte i jaja, jedno po jedno neprestano izrađujući smjesu mikserom.
Dodajte kiselo vrhnje, komade bijele čokolade i svježe voće po želji i miješajte dok krema ne postane glatka (nemojte pretjerano dugo i revno miješati).
Izlijte kremu na koru i pecite od 40 do 45 minuta ili dok vam čačkalica zabijena u sredinu kolača ne izađe čista.
Ostavite cheesecake u rerni sa zatvorenim vratima (s isključenom rernom) najmanje jedan sat.
Izvadite i ostavite da se malo ohladi na stalak za hlađenje prije prebacivanja u frižider.
U frižideru treba stajati najmanje tri do četiri sata ili preko noći dok se ne ohladi i postane čvrst.

Jedan komad sadrži 432 kalorije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,