Male tajne veliki majstori strogo čuvaju. Ipak, neke su ipak otkrili i upravo te će vam pomoći da u kuhinji napravite čaroliju!
– Da bi crni luk bio manje ljut, potopite ga u hladnu vodu na pola sata. Iznenadit će vas rezultat.
– Kada kuhate rižoto, kore za lazanje, mlince ili dinstate meso, uvijek to radite u bujonu umjesto u vodi. Obogatit će ukus jelu na najbolji način!
– Kada pravite salatu, posolite je prije nego što dodate sočno povrće poput paradajza, krastavca i sličnih namirnica. So će dodatno uticati da povrće pusti sokove, pa će biti gnjacavo.
– Ako želite da meso bude mekano i sočno, napravite marinadu od bjelanca i gustina. Isjeckajte meso, pomiješajte sa umućenim bjelancetom i gustinom. A ako želite da uz to obogatite ukus, dodajte i ostale začine po želji, začinsku mljevenu papriku, bosiljak, curry, kurkumu, soja sos, maslinovo ulje, kikiriki buter… Budite kreativni i napravite svoj miks!
– Ne biste vjerovali kakvu čaroliju može da napravi jedna kašičica kikiriki putera ili senfa u sosevima i jelima kao što je gulaš!
– Da biste napravili savršene ćufte, dodajte u smjesu malo prezli. Biće izvrsne!
– Želite savršeno hrskavo tijesto kada pečete pitu ili kiš? Koristite isključivo hladne sastojke, a u tijesto dodajte malo votke.
– Ako želite savršenu kajganu, nemojte miješati jaja viljuškom, već štapićima (kineskim drvenim), a dodajte i malo gustina u nju. (alo.rs)