Sezona pripreme zimnice uveliko traje, a priprema ajvara je njen nezaobilazni dio.
Iako mnoge domaćice radije kupe gotov proizvod jer je priprema ajvara prilično zahtjevna, ovaj recept za ajvar iz rerne će vas možda uvjeriti da ove godine pokušate da napravite svoj, domaći.
Inače, recept za ajvar iz rerne, je jedan od najtraženijih na internetu,
Sastojci
600 g crvene paprike
2 čehna bijelog luka
morska so
maslinovo ulje
biber
Priprema
1. Paprike dobro operite i isjecite ih na sitnije kockice. Prelijte ih uljem, posolite i ostavite da se mariniraju oko tri sata.
2. Paprike stavite u pleh, pa ih sušite oko četiri sata u blago odškrinutoj rerni zagrijanoj na 50 stepeni. Nakon toga, ako želite uklonite ljuske sa paprika, pa paprike sameljite u mašini za meso.
3. Tokom mljevenja dodajte biber, bijeli luk i ako volite, ljutu papričicu. Na kraju dodajte još ulja i njime dotjerajte gustinu ajvara.
4. Gotov ajvar sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mjesto. (Najžena.rs)