Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najlakši recept za francusku svilenu pitu: Čokoladna fantazija koja se topi u ustima

Preuzmite sliku

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, no on je postupno zamijenjen raskošnom mousse kremom…

Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom takmičenju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile, prenosi punkufer.hr.

U originalnom receptu punjenje u piti činio je čokoladni puding, no on je postupno zamijenjen raskošnom mousse kremom. S obzirom da je riječ o desertu koji se mora staviti u frižider prije posluživanja, baza pite čine smrvljeni keksi s maslacem koji ne gube na teksturi nakon hlađenja.

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća pasterizirana jaja pouzdanog porijekla, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept.

  • Sastojci za podlogu:

    200 grama čajnih keksa
    85 grama maslaca

    Sastojci za nadjev:

    200 grama šećera
    170 grama omekšanog maslaca
    85 grama tamne čokolade
    3 jajeta
    2 kašike francuskog likera Grand Marnier

    Šlag za ukrašavanje

    Priprema:

    1. Zagrijte rernu na 170 Celzijevih stepeni.

    2. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.

    3. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.

    4. Stavite peći u rernu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.

    5. Izvadite iz rerne i pustite da se ohladi do kraja.

    6. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj ili na pari.

    7. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja.

    8. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.

    9. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata.

    10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag. Po želji možete ukrasiti i s nekoliko čokoladnih kapljica. Prijatno!  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,