Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mont Blanc: Fantastični desert od kestena

Preuzmite sliku

Ovo je desert koji će svi koji ga probaju pamtiti…

Suptilno sladak, jednostavan za pravljenje, lagan i neobičan… Ovim epitetima možemo opisati ovaj fenomenalni desert koji nas je oduševio svojim ukusom, a vjerujemo da će i vas, piše Ženski magazin.

Sastojci za 12 komada:                 
Fil od kestena:

– 900g kestema
– 700ml vode
– 50g šećera
– 2 kašike vanila ekstrakta

Merenge:

– 2 bjelanceta
– 100g šećera

Krem fil:

– 1l slatke pavlake

Baza:

– gotovo tijesto za kolače
– šećer u prahu

Priprema:

Zagrijte rernu na 230 stepeni.

Svaki kesten zasijecite u obliku slova “X” sa obe strane uz pomoć noža, a zatim ih stavite u pleh i u rernu. Pecite ih 30 minuta. Uklonite ih ih rerne i peškirom vadite iz pleha i očistite od kore. Očišćeni kesten sipajte u šerpu i prelijte sa vodom, šećerom i ekstraktom vanile. Uz miješanje, kuhajte sastojke dok voda ne ispari, a kesten ostane mekan (oko 15 minuta). U procesoru za hranu ga sameljite, uz dodavanje malo vode. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dobijenu smjesu sipajte u drugu posudu tako što ćete ga “procijediti” kroz cjediljku. Fil sipajte u kesu za ukrašavanje sa okruglim vrhom i stavite u frižider.

Rernu zagrijte na 90 stepeni.

U posudi umutite snijeg od bjelanaca sa šećerom. Dobili ste merenge koji isto treba da stavite u kesu za ukrašavanje. Na plehu, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje, napravite 12 kupa, tako što ćete kružnim pokretima nanositi smjesu do vrha. Pecite ih oko 1 sat.

Pripremite gotovo tijesto za pitu i isijecite na male kružne komade (za merenge) i pecite oko pola sata. Stavite merenge na tijesto, a zatim okolo kružnim pokretima nanesite slatku pavlaku. Oko pavlake nanesite krem od kestena i sve dekorišite šećerom u prahu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,