Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mekane buhtle sa domaćim umakom od vanilije, odlične su za doručak

Preuzmite sliku

Buhtle su savršeno mekane, nisu preslatke i nisu preteške za želudac.

Tu ćete naći detaljno objašnjene korake i jednostavan recept za domaću kremu od vanilije, kojom ćete ukus ovih buhtli upotpuniti.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

50 g šećera

20 g svježeg ili 1 pak. suhog kvasca

230 ml toplog mlijeka

1 kaškica naribane korice od limuna

1 cijelo jaje i 2 žumanjka

30 g otopljenog maslaca

prstohvat soli

Za punjenje:

Džema od šljiva ili drugog voća

Namaza od nugata i lješnjaka

Za premazivanje:

ca. 70 g otopljenog maslaca

Za domaću kremu/umak od vanilije:

250 ml mlijeka

250 ml slatkog vrhnja

80 g šećera

½ kaškice vanilije u prahu

20 g gustina/kukuruznog škroba

2 žumanjka vel. M

Priprema tijesta:

Za kvas/bigu: U jednu posudu sipajte šećer, 2 vrhom pune kašike brašna, izmrvljeni kvasac i oko 50 ml toplog mlijeka (temperatura je jako bitna kako vam se kvasac nebi pokvario!) i sve dobro promiješajte dok se ne stvori neka vrsta paste. Prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da nadolazi oko 15 min. Nakon tog vremena biće malo pjenastija.

U posudu za miješanje sipajte brašno, so i koricu od limuna i sjedinite sastojke metlicom za snijeg. Preostalo mlijeko pomiješajte sa otopljenim maslacem i pazite da vam ova mješavina na kraju ne bude prevruća. Jaja viljuškom izmutite pa ih zajedno sa kvasem i mješavinom mlijeka i maslaca dodajte u brašno.

Za mijesenje koristim kuhinjsku mašinu sa nastavcima za tijesto i pustim je da mijesi oko 10 min kako bi bilo elastično a buhtle na kraju što mekše. Zamijesite vlažno, mekano tijesto (pogledajte u videu) i ne dodajite više brašna.

Tijesto prebacite na lagano pobrašnenu podlogu pa formirajte kuglu. Stavite je u pomašćenu posudu, prekrijte slojem prozirne folije pa kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da nadolazi oko 50-60 min dok se ne udupla.

Nadošlo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu pa ga razvaljajte na otprilike 5 mm. Vadite krugove od 9 cm promjera pa ih punite punjenjem po vašoj želji. Krajeve krugova skupite u sredini, dobro pritisnite pa formirane loptice okrenite sa ovom stranom prema dolje i redajte u pomašćeni pleh ili tepsiju veličine: 32×23 cm ili 38×24 cm ili okrugli kalup sa 31 cm promjera.

Prekrijte ih prozirnom folijom pa kuhinjskom krpom i ostavite još jednom da nadolaze oko 20-30 min.

Pred kraj nadolaženja, zagrijte rernu na 180 stepeni gornji/donji grijači.

Nadošle buhtle premažite otopljenim maslacem pa ih pecite na 180 stepeni 25-30 min. Ako pravite veće buhtle, trebaće vam više vremena, tj. 40-45 min. Ako vam na površini pred kraj pečenja previše potamne, prekrijte ih alu folijom pa nastavite sa pečenjem.

Priprema kreme/umaka od vanilije:

Pripremite šerpu srednje veličine i jednu zdjelicu. U šerpu sipajte 2/3 od mlijeka i 2/3 od slatkog vrhnja. Preostalo mlijeko i slatko vrhnje sipajte u zdjelicu.

U šerpu dodajte šećer i vaniliju u prahu (ili vanilin šećer) i prokuhajte sve sastojke.

U malu zdjelicu dodajte gustin i žumanjke pa sve dobro sjedinite i razbijte grudvice.

Ovu smjesu sipajte u vrelo mlijeko uz stalno miješanje i kuhajte dok se ne stvori masa slična tečnom pudingu.

Ukoliko ne planirate kremu odmah da koristite, prekrijte je prozirnom folijom kako se na vrhu nebi stvorila kožica.

Savjet

Ako vam se krema ohladila i stisnula, umiješajte još malo mlijeka pa je ponovo zagrijte. Ako inače želite umak koji je tečniji od ovoga, samo dodajte malo više mlijeka, tj. umjesto 250 oko 300-350 ml.  (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,