Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Makedonska pizza: Recept za sočnu pogaču s kockicama mesa

Preuzmite sliku

Popularno

Pastrmajlija je tipično jelo makedonske kuhinje, a najlakše bi se moglo opisati kao pizza ili pogača s mesom. Ime duguje riječi pastrma, koja označava usoljeno meso.

Tradicionalno se pravi od suhog mesa, ali u novije vrijeme dobrodošle su svakojake kombinacije.

Često se dodaje i jaje, mljevena crvena paprika te ljuta papričica. Ponekad se poslužuje s kiselim krastavcima. Oni koji izbjegavaju meso ili jednostavno vole ribu, tijesto nadijevaju tunom.

Sastojci za pastrmajliju:

Tijesto: 

1 kg brašna
oko 700 ml vode
1 svježi kvasac
1 kašikica šećera
1,5 kašikice soli

Ostalo:

500 g suhog mesa, piletine ili mljevenog mesa
maslac
sol, biber

  • Priprema:

    1. Meso narežite na kockice, stavite ga u posudu pa prelijte vodom da ga pokrije te ostavite nekoliko sati ili preko noći. Na 1,5 l vode stavite 70 g soli.

    2. Kvasac rastopite u malo tople vode i dodajte šećera pa ga ostavite da se aktivira.

    3. Umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna i mlake vode prema potrebi da bude malo mekše od onog za pizzu. Ostavite na toplom da se udvostruči pa podijelite na loptice.

    4. Lagano razvaljajte lopticu po lopticu tijesta valjkom pa izdužite krajeve tako da dobijete ovalni oblik. U sredinu tijesta stavite kockice pripremljenog mesa i komadiće maslaca.

    5. Pecite na 180 °C oko 25 minuta, ovisno o pećnici.

    6. Rubove pečene pastrmajlije premažite rastopljenim maslacem pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 5-10 minuta prije posluživanja. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,