Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kupus s jabukama: Nesvakidašnja kombinacija koju morate probati

Preuzmite sliku

Popularno

Mnogi ne mogu ni zamisliti da kupus i jabuke mogu biti idealna kombinacija, ali i najistančanija nepca zadovoljna su ovim jelom.

Sastojci: veća glavica kupusa, oko 2 kg, 2 jabuke, ajdare, 700 g junećeg buta, 2 kašike masti, 2 kašike ajvara, 2 glavice crnog luka, so i biber.

Priprema: Kupus se nareže na krupne kriške, meso na kocke, a jabuke očiste i izrežu na četvrtine. Luk ide na krupne kolutove. I onda se sve samo slaže u oveći lonac.

Na dno ide kašika masti, zatim red kupusa, pa red luka, jabuka i mesa, preko ajvar, so i biber, sve opet poklopimo kupusom. S vrha još kašiku masti dodamo i dolijemo vode 2-3 čaše.

Nije potrebno da bude previše tečnosti. Kupus s jabukama ima pomalo neobičan, slatkasto-kiseli ukus, a domaći ajvar ga obogati divnim aromama pečenih paprika. Meso se prosto raspada na dodir, pa sve zajedno predstavlja jedno divno gastronomsko iskustvo. Tako jednostavno, a opet za pamćenje.

Savjet: Koliko kupus nije zanimljiv po svojoj prehrambenoj vrijednosti, toliko je koristan zbog svojih ljekovitih svojstava, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba. Kada kupujete bijeli ili crveni kupus, birajte plodove tvrdih i tijesno priljubljenih listova bez mrlja. U hladnjaku ga možete držati i sedam dana. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,