Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuhano vino s narandžama

Preuzmite sliku

Popularno

Kad dođe zima zrak ispuni opojni miris narandži i vina, začinjen klinčićem i cimetom i veselim smijehom dobroga društva.

Potrebni sastojci:
1 l dobrog crnog vina
4 narandže
1 limun
10 dag šećera
5 klinčića ili karanfilića
1 vanilin šećer
1 štapić cimeta
Po želji
2-3 vrećice voćnoga čaja

Način pripreme:
Dobro operite narandže.
Iscijedite i procijedite sok od narandži i limuna. Koru narandži ne bacajte.
U loncu, na laganoj vatri zagrijavajte vino i dobijeni sok.
Dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i klinčiće.
Stavite u tekućinu i kore od naranči.
Miješajte da se šećer rastopi.
Pažljivo kuhajte miješajući do trenutka kad tekućina počne vriti i nemojte pustiti da skroz provrije.
Ugasite vatru i pustite da malo odstoji.

Izvadite narandžine kore, cimet i klinčiće prije posluživanja.Za vrijeme kuhanja vina možete dodati i 2-3 vrećice čaja od šumskoga voća ili hibiskusa, okus i miris biće nenadmašni, piše Coolinarika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,