Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Još jedan ljetni recept: Punjene paprike kakve još niste probali

Preuzmite sliku

Ljepota punjenog povrća je u bogatstvu okusa, jednostavnoj pripremi i tome što možete biti daleko od kuhinje dok se ova ukusna ljetna večera ne ispeče.

Još jedan – tako ljetni! Ljepota punjenog povrća je u bogatstvu okusa, jednostavnoj pripremi i tome što možete biti daleko od kuhinje dok se ova ukusna ljetna večera ne ispeče. Malo drugačije punjene paprike punjene su slanutkom i začinjene savršenom kombinacijom začina, a ako izbacite sir, dobit ćete jednako ukusnu vegansku verziju.

Sastojci za paprike punjene slanutkom i sirom:

4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliki žuti luk, nasjeckan na sitno
3 režnja bijelog luka, protisnutog
sol
svježe mljeveni crni biber
2 velike limenke slanutka (2 x 400 g), ocijeđenog
20 g gaude, naribane
2 čajne kašike mljevenog kima
1 čajna kašika mljevenog korijandera
1 šaka nasjeckanog kovrčavog peršina
4 paprike babure, prepolovljene po dužini i očišćene
1 paradajz, nasjeckana na sitno
1 krastavac, nasjeckan na sitno
½ limuna
tahini, za posluživanje

Priprema paprika punjenih slanutkom i sirom:

Zagrijte rernu na 200 stupnjeva.

U velikoj tavi zagrijte 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk, posolite i pobiberite. Pržite uz stalno miješanje oko 5 minuta pa prebacite u zdjelu.

U istu zdjelu dodajte slanutak, kim, korijander, šaku peršina i kašiku maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i dobro promiješajte.

Paprike posložite u posudu za pečenje i napunite smjesom od slanutka. Pospite sirom i pecite oko 30 minuta.

Za to vrijeme nasjeckajte paradajz i krastavce, prelijte ih limunovim sokom, dodajte preostale 2 kašike peršina i kašiku maslinovog ulja.

Poslužite pečene paprike prelivene salatom od paradajza i tahinijem. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: