Da li ste i vi bili među onom djecom koja najprije ogule čokoladu, potom pojedu bijeli dio i na kraju biskvit od munchmallowa?
Sada možete isto tako sa ovim munchmallow kockama koje će vas automatski transportovati u djetinjstvo.
Kakao biskvit sa debelim slojem šama preliven čokoladom zaista i izgledom i ukusom podsjeća na slatkiš koji i danas vole mnoga djeca, a priprema je zaista jednostavna.
Sastojci:
Za koru:
4 žumanca
1 čaša (od jogurta) šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša brašna
1/2 čaše ulja
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
Za šam
4 bjelanca
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
Za preliv:
100 g crne čokolade
4 kašike mlijeka
50 g putera
Priprema:
Najprije odvojte bjelanaca od žumanaca. Žumanca i šećer pjenasto umutite. Dodajte mlijeko, brašno, ulje, kakao i prašak za pecivo.
Smjesu izlijte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 40 minuta.
Za fil umutite bjelanca u čvrst snijeg, pa dodajte pet kašika šečera (jednu po jednu) i jedan vanilin šećer.
Na pečenu koru nanesite šam i vratite u rernu na pet minuta.
Odozgo stavite glazuru od čokolade, mlijeka i putera.
Ohladite kolač, sjecite na kocke i služite.
Bon appetit! (24sedam)