Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italijanka otkrila: “Ovu ‘katastrofalnu’ grešku s vodom svi rade kada kuhaju tjesteninu!”

Preuzmite sliku

Popularno

Nema toliko jela za koja znate da će se svidjeti ljudima, a da vam ne oduzmu previše vremena za kuhanje, ali tjestenina je svakako jedno od njih.

Od makarona sa sirom do špageta bolognese i svega između, možete biti gotovo sigurni da će neko jelo od tjestenine biti omiljeno u porodici, piše Mirror.

Iako je ova ugodna hrana jedna od najjednostavnijih za napraviti, što je čini popularnim obrokom u bilo koje doba, postoji jedna greška koju mnogi od nas rade – a dogodi se odmah nakon što izvadimo tjesteninu iz ormarića.

Stručnjakinja, Peri Eagleton – iz firme Seggiano koja proizvodi zanatske tjestenine – objašnjava da mnogi ljudi griješe jer jednostavno ne napune tavu dovoljnom količinom vode da u njoj skuhaju tjesteninu. “Ne kuhati tjesteninu u dovoljno vode vrlo je česta greška, a upotreba premalo vode može imati katastrofalne učinke jer se škrob iz tjestenine otapa u vodi za kuhanje i, ako je omjer vode i tjestenine premali, pretvara se u ‘mljecavu’ i ljepljivu kašu”, objasnila je.

  • Takva tjestenina definitivno nije ono što želimo na svom tanjiru, stoga je važno osigurati da je omjer koji koristite ispravan. BBC Good Food preporučuje korištenje između 500 ml do 1 litre vode za 80-100 g, tako da ako radite 200 g tjestenine, također biste trebali udvostručiti količinu vode. Također savjetuju da koristite “veliku posudu s visokim stranicama” kako biste bili sigurni da ima dovoljno mjesta za vodu i tjesteninu nakon što prokuha “jer ne želite da se voda prelijeva.”

    Eagleton također savjetuje da treba izbjegavati dodavanje tjestenine u vodu prije nego što je dosegla tačku vrenja, jer je to još jedna česta greška. “Ako tjesteninu dodate u vodu prije nego što prokuha, ona će se začepiti zbog sporijeg oslobađanja škroba u vodu koja se ne miče. Isto tako, ako je zaboravite promiješati, tjestenina će se zalijepiti.”

    Dakle, sve u svemu, ključ da vaše jelo s tjesteninom bude apsolutno savršeno jest osigurati pravilan omjer vode i tjestenine, ali dodati tjesteninu samo kada voda već počne mjehurićima u tavi – a nakon što je sigurno dodate, redovito miješajte proces kuhanja. Koje god jelo od tjestenine pripremali, ovaj stručni savjet je apsolutno ključan i podići će kvalitetu vašeg jela, prenosi Večernji.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,