Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste probali lakror, tradicionalnu albansku pitu?

Preuzmite sliku

Ovaj tradicionalni specijalitet su pravile nekad bake, i često se nalazio na trpezama kako za doručak, tako i za večeru ili užinu u Albaniji.

Međutim, njegova univerzalnost i ukus i duboka ukorenjenost u narodu uticali su na to da se on danas može naći i u pekarama i na ulicama gradova širom Albanije.

Lakror je neka vrsta miješavine bureka i grčke spanakopite. U pitanju je prhko, puterasto jelo, odnosno pita. Obično je ispunjena smješom od spanaća ili praziluka, jaja i jogurta. Potiče iz Albanije, iz planinskih krajeva, odakle se raširila po cijeloj zemlji.

Ovo tradicionalno albansko jelo se sastoji od slojeva tankog tijesta koje se obično pravi od brašna, vode i soli, i razvija se u tanke listove. Punjenje može varirati, pored već pomenutih sastojaka, bogatije varijante mogu sadržati i meso, poput govedine ili jagnjetine, crni luk, začine i drugo bilje.

Originalni lakror se pravi slaganjem tankih listova, svaki sloj se filuje, nakon čega se peče dok testo ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Lakror se često služi kao posebno jelo tokom proslava i praznika. To je veoma prilagodljivo jelo, i različite regije i porodice mogu imati svoje varijacije recepta.

Albanska kuhinja je dosta tipična za Balkan. Zemlja je bila pod turskom vlašću gotovo 500 godina, i u njihovoj kuhinji se vidi dosta turskog uticaja. Međutim, slična je i ostalim mediteranskim kuhinjama, i ima mnogo jela koja podsjećaju na italijanske i grčke specijalitete. Zbog svega toga je izuzetno bogata i ukusna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,