Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čokobomba iz Meksika: Recept za slatka peciva koja najbolje pašu uz šoljicu kafe

Preuzmite sliku

Popularno

Školjke, bombe ili loptice nazivi su za meksička slatka peciva kakva se mogu kupiti u pekarnicama širom zemlje, ali rado se peku i kod kuće.

Mogu sadržavati voćne ili čokoladne nadjeve, a najbolje pašu uz šoljicu jake crne kafe.

Sastojci za conchas:

550 g brašna

2,5 kašikice instant kvasca

250 ml mlijeka

70 g šećera

½ žličice soli

2 jaja

115 g maslaca

1 kašikica cimeta

Nadjev:

115 g maslaca

130 g šećera

1 kašika ribane narančine kore

110 g brašna

50 g kakaa

1 kašikica ekstrakta vanilije

½ kašikice soli

  • Priprema:

    Umutite kvasac u toplom mlijeku i ostavite 5-10 minuta ili dok se ne zapjeni.

    Pomiješajte šećer, sol, razmućena jaja, cimet i otopljeni maslac pa miksajte kukastim nastavkom. Dodajte kvasac pa ponovno izmiksajte. Zatim postepeno dodajte brašno i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte toliko brašna da tijesto bude kompaktno, ali još malo ljepljivo.

    Izvadite tijesto na plohu posipanu brašnom i mijesite ga dok se ne prestane lijepiti. Stavite ga u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko dva sata ili dok se ne udvostruči.

    Podijelite tijesto na 12 loptica, stavite ih na lim obložen papirom za pečenja s dovoljno razmaka između svake i pokrijte ih krpom. Ostavite na toplom oko sat do dva.

    Izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev i izmiksajte. Na svaku lopticu stavite nadjev i poravnajte. Pecite u pećnici oko 20-25 minuta na 180 stepeni Celzija. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,