Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brzi cheesecake bez pečenja: Lagana i osvježavajuća krema

Preuzmite sliku

Ovo je recept za odličan cheesecake koji se ne peče.

Krasi ga jednostavnost pripreme, lagana i osvježavajuća krema te kiselkasto voće.

Sastojci:

Za podlogu:

300 g mljevenog keksa
120 g maslaca
30 g šećera
Prstohvat soli

Za kremu:

200 g krem sira
200 g kiselog vrhnja
100 g šećera
300 ml vrhnja za šlag + 100 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine

Preljev:

200 g šumskog voća
40 g šećera
1 kašika vode

Priprema cheesecakea:

Vatrostalnu posudu ili tepsiju obložite papirom za pečenje. Pripremite preljev kako bi se mogao hladiti dok pripremate ostalo. Voće pomiješajte sa šećerom i vodom pa kuhajte na laganoj vatri sve dok ne dobijete sirupastu smjesu. Ostavite da se ohladi. Želatinu potopite u vodi i pustite da nabubri. Mljeveni keks pomiješajte sa šećerom, prstohvatom soli, dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Stavite u tepsiju i dobro utisnite. Ostavite da se hladi dok pripremate kremu.

100 ml vrhnja za šlag zagrijte do vrenja, ugasite vatru pa dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. 300 ml vrhnja izmiksajte u šlag. U drugoj posudi miksajte sir, kiselo vrhnje i šećer pa dodajte vrhnje u kojemu je otopljena želatina. U finu, rijetku kremicu špatulom dodajte izrađeni šlag. Istresite na podlogu od keksa i poravnajte. Rasporedite preljev preko kreme pa šarajte čačkalicom po cijeloj površini kolača. Hladite najmanje tri sata. (Pregacha)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,