Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brza poslastica: Kremasti i ukusni Snickers rolat

Preuzmite sliku

Kombinacija čokolade, kikirikija i karamele stvara bogatu aromu okusa.

Za sve ljubitelje Snickers čokoladica u cijelosti vam prenosimo recept za Snickers rolat.

Sastojci:

5 jaja
100 g šećera
1 prstohvat soli
100 g glatkog brašna
25 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
50 ml ulja

Karamel krema:

150 g šećera
150 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
1 prstohvat soli
50 g pečenog neslanog kikirikija, krupno nasjeckanog

Krema od sira:

200 g mascarpone sira
20 g šećera u prahu

Priprema: 

Kako ispeći kikiriki

Zagrijte rernu na 150°C. Stavite kikiriki u ljusci na lim u jednom sloju, pa pecite 12-15 minuta, ovisno o jačini rerne. Za to vrijeme ga dva puta promiješajte. Ohladite i očistite od ljuske i opne.
Pazite da kikiriki ne izgori jer će biti gorak.

Rolat

Zagrijte rernu na 180°C. Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo. Pjenasto umutite cijela jaja, šećer i so, pa lagano umiješajte ulje i smjesu s brašnom. Tijesto ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje dimenzije 30×40 cm obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta. Provjerite čačkalicom, mora izaći suha iz biskvita. Na radnu površinu stavite kuhinjsku krpu. Pečeni biskvit odmah okrenite na kuhinjsku krpu s gornjom stranom prema dolje, skinite papir i zarolajte zajedno s krpom počevši od duže strane. Ostavite da se ohladi.

Karamel krema

Otopite šećer u tavi svijetlog dna na srednjoj vatri. Pazite da karamel ne izgori. Dodajte maslac i kad se otopi, dodajte vrhnje za šlag zagrijano do pred vrenje. Kuhajte uz stalno miješanje još 1-2 minute dok se karamel ne zgusne. Skinite karamel s vatre, posolite i dodajte nasjeckani kikiriki (stavite cijeli ili nasjeckani kikiriki, kako više volite). Ostavite da se ohladi. Nemojte dopustiti da se karamel stegne jer će ga biti teško razmazati po biskvitu.

Krema od sira

Umutite mascarpone sir, šećer u prahu i vanilin šećer. Posebno umutite vrhnje za šlag, pa lagano umiješajte u sir. Ohlađeni biskvit odmotajte, pa ravnomjerno premažite karamelom. Kremu od sira kašikom rasporedite po karamelu i poravnajte špatulom za kolače. Biskvit čvrsto zarolajte u rolat. Rolat zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 3-4 sata.

Vrhnje i izlomljenu čokoladu kuhajte na laganoj vatri u stalno miješanje dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre prije nego što smjesa zakuha. Dodajte sjeckani kikiriki, pa prelijte preko ohlađenog rolata. Stavite rolat u frižider da se glazura stegne. (Coolinarika)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,