Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brz i jednostavan recept: Spremite lagani kolač od višanja

Preuzmite sliku

Popularno

Kolač s višnjama je omiljeni desert mnogih ljubitelja slatkiša.

Ovaj sočni kolač osvaja svojim jednostavnim pripremanjem i neodoljivim okusom.

Kombinacija mekane i vazdušaste teksture sa slatkim višnjama čini ga idealnim izborom za sve prilike.

  • Priprema ovog kolača je brza i jednostavna, a potrebno vam je:

    250 g svježih višanja (ili smrznutih, otopljenih i ocijeđenih)

    150 g maslaca (sobne temperature)

    150 g šećera

    3 jaja

    200 g glatkog brašna

    1 kašičica praška za pecivo

    1 vanilin šećer

    Prstohvat soli

    Malo maslaca ili ulja za podmazivanje kalupa

    Malo brašna za posipanje kalupa

    Šećer u prahu za posipanje po kolaču (opcionalno)

  • Priprema:

    Pripremi višnje: Operite svježe višnje, ocijedi ih i uklonite koštice. Ako koristite smrznute višnje, ostavite ih da se otope i ocijede prije nego što ih koristite u receptu.

    Priprema kalupa: Zagrijte pećnicu na 180°C. Podmažite dno i stranice kalupa za pečenje (najbolje je koristiti kalup za tortu ili tepsiju s pomičnim dnom) maslacem ili uljem. Pospite malo brašna po kalupu kako bi se kolač lakše izvadio nakon pečenja.

    Miješanje smjese: U velikoj posudi, mikserom ili ručno, umutite maslac sa šećerom dok ne postane kremasto. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim dodajte vanilin šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok se sve dobro sjedini.

    Dodavanje brašna i praška za pecivo: Dodajte glatko brašno i prašak za pecivo u smjesu od maslaca i jaja. Promešajte pažljivo kako bi se sastojci sjedinili, ali nemojte pretjerivati u mješanju kako ne bi izgubio vazdušastu teksturu.

    Dodavanje višanja: Nježno umiješajte ocijeđene višnje u smjesu. Pazite da ne oštetite višnje dok ih dodajete i ravnomjerno rasporedite po smjesi.

    Pečenje: Sipajte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite kolač oko 30-40 minuta, ili dok kolač ne dobije zlatno smeđu boju. Kako bi provjerili da li je kolač gotov, zabodite čačkalicu u sredinu kolača – ako izađe suha, kolač je pečen.

    Posluživanje: Izvadite kolač iz pećnice i ostavi ga da se ohladi u kalupu nekoliko minuta prije nego što ga izvadite. Nakon što se potpuno ohladi, možete ga posuti šećerom u prahu prije posluživanja (ako želite).

    Poslužite ga uz kafu, čaj ili vanilin sladoled za još veći užitak.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,