Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bingo torta: Miljenica dječijih rođendana i ostalih proslava

Preuzmite sliku

Za ovu tortu kažu da je miljenica dječijih rođendana, ali ni odrasli nisu na nju nimalo imuni, prenosi Zadovoljna.hr. Otkrijte sve slojeve bogate Bingo torte i uživajte u finim okusima vanilije, čokolade i narandže.

Bingo! Uzviknut će baš svako ko proba i mali komadić ove bogate, slojevite torte koja u sebi krije omiljene kekse, ali i različite kreme. Ima tu i čokolade, oraha, okusa naranče, keksa, vanilije, kao i tučenog slatkog vrhnja. Od samog pogleda na sastojke, rastu nam zazubice i bez obzira na malo složeniju pripremu i više koraka, svakako biste je trebali napraviti barem jednom. Toliko kreme i toliko okusa nikako ne može razočarati.

Sastojci za Bingo tortu:

Za biskvit:

– 6 jaja
– 6 kašika šećera
– 4 kašike brašna
– 8 kašika mljevenih oraha
– 1 kašika ulja
– 1 kašika gorkog kakaa

Za kremu od keksa:

– 350 g mljevenih keksa (petit beurre, plazma)
– 250-300 ml gaziranog soka od narandže
– 250 g maslaca
– 250 g šećera u prahu

Za kremu od pudinga:

– 3 vrećice pudinga od vanilije
– 900 ml mlijeka
– 250 g maslaca
– 200 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje

Dodatni sastojci:

– 300 g jaffa keksa
– 300 g piškota
– 350-400 ml gaziranog soka od narandže

Za završni sloj i premazivanje torte:

– 500 ml slatkog vrhnja

Priprema Bingo torte:

1. U dubljoj zdjeli električnim mikserom miksajte jaja sa šećerom dok ne udvostruče volumen pa dodajte prosijano brašno pomiješano s kakaom i mljevene orahe te sve izmiješajte. Dobijenu smjesu izlijte u kalup za tortu (promjera 28 cm) koji ste premazali maslacem i lagano ga pobrašnili.

2. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C i pecite oko 15-20 minuta, odnosno dok se biskvit ne počne odvajati od stijenki kalupa. Pečeni biskvit izvadite iz rerne i dobro ohladite.

3. Napravite kremu od keksa: sameljite kekse (petit beurre, plazma) pa dodajte gazirani sok od narandže, maslac i šećer pa sve mikserom izradite u ujednačenu kremu.

4. Napravite kremu od pudinga: zakuhajte 700 ml mlijeka, a s ostatkom mlijeka razmutite prašak za puding. Kad mlijeko zavrije, ulijte razmućeni prašak za puding i kuhajte dok se smjesa ne ugusti. Skinite s vatre i dobro ohladite. U hladan puding dodajte pjenasto izrađeni maslac sa šećerom u prahu i sve dobro izmiksajte.

5. Dobijenu kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio kreme dodajte otopljenu čokoladu.

6. Složite tortu: na pladanj stavite biskvit, preko njega ravnomjerno premažite kremu od mljevenih keksa, potom preko kreme složite jaffa kekse, preko njih namažite žutu kremu, na žutu kremu složite piškote umočene u gazirani sok od naranče i na kraju preko piškota premažite čokoladnu kremu. Dobro ohladite.

7. Istucite slatko vrhnje pa cijelu tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem i još jednom dobro ohladite. Prije posluživanja po želji ukrasite slatkim perlicama, ukrasnim mrvicama ili drugim elementima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,