Kourabiedes su fini grčki keksi na bazi maslaca koji se u ovoj zemlji pripremaju za praznike, ali i različite proslave, od rođendana do vjenčanja.
Mekani su te se tope u ustima. Ipak, pripazite dok ih grizete jer se tradicionalno pune cijelim pistacijama. Vrlo lako se pripremaju i kod kuće.
Sastojci:
240 g brašna
220 g omekšanog maslaca
60 g šećera u prahu
30 g mljevenih pistacija
1 žumanjak
1 kašika meda
1 kašika brandyja
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
1/8 čajne kašikice klinčića u prahu
prstohvat soli
cijele pistacije za nadjev
još šećera u prahu za posipanje
Priprema:
1. Sameljite 30 grama pistacija u prah te ih pomiješajte sa 60 grama šećera u prahu. Stavite sa strane.
2. U mikseru istucite omekšani maslac, med i malo soli u kremastu smjesu. Za to će vam biti potrebna oko jedna minuta.
3. U maslac dodajte mljevene pistacije sa šećerom, žumanjak, brandy, mljeveni klinčić i ekstrakt vanilije. Sve zajedno miksajte još oko jedne minute da se sastojci povežu.
4. Postepeno dodajte brašno i lagano miksajte na najmanjoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
5. Prebacite smjesu u frižider na otprilike 30 minuta da se stisne.
6. Podijelite smjesu na kuglice promjera oko 2,5 centimetara.
7. U svaku kuglicu utisnite jednu cijelu pistaciju.
8. Poslažite tako pripremljene kuglice na papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stepeni 15 do 17 minuta.
9. Kada su keksi pečeni, pustite da se ohlade do kraja pa ih pospite s dodatnim šećerom u prahu prije posluživanja. (punkufer.hr)