Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez njih je nemoguće zamisliti praznike: Recept za fine kekse koji se tope u ustima

Preuzmite sliku

Popularno

Kourabiedes su fini grčki keksi na bazi maslaca koji se u ovoj zemlji pripremaju za praznike, ali i različite proslave, od rođendana do vjenčanja.

Mekani su te se tope u ustima. Ipak, pripazite dok ih grizete jer se tradicionalno pune cijelim pistacijama. Vrlo lako se pripremaju i kod kuće.

Sastojci:

240 g brašna

220 g omekšanog maslaca

60 g šećera u prahu

30 g mljevenih pistacija

1 žumanjak

1 kašika meda

1 kašika brandyja

1 čajna kašikica ekstrakta vanilije

1/8 čajne kašikice klinčića u prahu

prstohvat soli

cijele pistacije za nadjev

još šećera u prahu za posipanje

  • Priprema:

    1. Sameljite 30 grama pistacija u prah te ih pomiješajte sa 60 grama šećera u prahu. Stavite sa strane.

    2. U mikseru istucite omekšani maslac, med i malo soli u kremastu smjesu. Za to će vam biti potrebna oko jedna minuta.

    3. U maslac dodajte mljevene pistacije sa šećerom, žumanjak, brandy, mljeveni klinčić i ekstrakt vanilije. Sve zajedno miksajte još oko jedne minute da se sastojci povežu.

    4. Postepeno dodajte brašno i lagano miksajte na najmanjoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

    5. Prebacite smjesu u frižider na otprilike 30 minuta da se stisne.

    6. Podijelite smjesu na kuglice promjera oko 2,5 centimetara.

    7. U svaku kuglicu utisnite jednu cijelu pistaciju.

    8. Poslažite tako pripremljene kuglice na papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 Celzijevih stepeni 15 do 17 minuta.

    9. Kada su keksi pečeni, pustite da se ohlade do kraja pa ih pospite s dodatnim šećerom u prahu prije posluživanja. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,