Toplinski val baš i ne budi želju za kuhanjem. Upravo zato tokom vrelih ljetnih dana volimo jesti salate koje su idealan obrok za vrućine.
U nastavku pronađite recept za dvije osvježavajuće salate gotove za tren.
Salata od graha i krastavaca
Sastojci:
– 3 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja
– 2 kašike limunova soka
– 2 kašike svježeg isjeckanog origana ili 1 kašika sušenog
– svježe mljeveni crni biber, prema ukusu
– 4 šolje oguljenih krastavaca narezanih na kockice
– 1 konzerva (400 g) ocijeđenog crnoga graha
– 2/3 šolje crvene paprike (babure) isjeckane na kockice
– 1/2 šolje izmrvljenog feta sira
– 1/4 šolje tanko narezanog crvenog luka
– 2 šolje nasjeckanih crnih maslina
Postupak:
U velikoj zdjeli umutite ulje, limunov sok, origano i biber. Ubacite krastavce, grah, papriku, fetu, luk i masline. Jelo možete poslužiti na sobnoj temperaturi, a možete ga prije posluživanja i rashladiti.
Grčka salata s sardinama
Sastojci:
– 3 kašike limunova soka
– 2 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja
– 1 sitno nasjeckani komad bijelog luka
– 2 kašike sušenog origana
– 1/2 čajne kašike svježe mljevenog bibera
– 3 srednja paradajza, narezane na velike komade
– 1 veliki krastavac, narezan na veće komade
– 1 konzerva ocijeđenog slanutka
– 1/3 šolje izmrvljenog feta sira
– 1/4 šolje tanko nasjeckanog crvenog luka
– 2 kašike nasjeckanih maslina (kalamata)
– 2 konzerve (115 g svaka) sardina s kostima, pakovanih u maslinovu ulju, ocijeđenih
Postupak:
U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, bijeli luk, origano i biber. Dodajte potom paradajz, krastavac, slanutak, fetu, luk i masline te nježno miješajte. Servirajte na tanjur i zatim na salatu posložite sardine. (Zadovoljna.hr)