Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Ženevi otvorena izložba “Genocid u srcu Evrope” (FOTO)

Preuzmite sliku

U Ženevi je povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici postavljena izložba “Genocid u srcu Evrope” Tarika Samaraha. Izložba ima zadatak da građanima Ženeve i cijele Švicarske ispriča potpunu i istinitu priču o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu Agency. 

Izložba je organizovana i postavljena uz pomoć gradskih vlasti Ženeve. Postavljena je na otvorenom i trajat će naredna 33 dana. Kako nam je kazao načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, cilj izložbe je da građanima Švicarske približi i i spriča istinu o onome što se desilo u Srebrenici 1995. godine.

“Mislim da je ovo važna izložba. Građani Švicarske ne moraju ništa čitati, smatram da će ovim slikama imati jednu potpunu i istinitu priču o genocidu u Srebrenici”, kazao je Duraković.

Autor izložbe Tarik Samarah istakao je da je izložba organizovana uz saradnju s kantonalnim i gradskim vlastima Ženeve.

“Danas još jednom želim da nas pozovem na odgovornost da ne budemo ravnodušni prema onome što se dešava oko nas, kao što je svijet bio ravnodušan kada su ubijani Srebreničani 1995. godine”, kazao je Samarah.

Na izložbi je trebao prisustvovati i ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić. On je na granici zadržan, a potom i smješten u ekstradicijski pritvor. Švicarske vlasti će ga zadržati 17 dana, koliko je zakonski postavljen rok Srbiji da zatraži izručenje. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje