Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U džungli Hondurasa otkrivena drevna civilizacija

Preuzmite sliku

Arheolozi su u dubini džungle u Hondurasu otkrili veliki broj nalaza koji upućuju da su na tom arheološkom nalazištu postojala dva grada drevne civilizacije, objavio je u srijedu voditelj državnog antropološkog instituta.

Džungla u regija Mosquitia na istoku Hondurasa, u kojoj su pronađeni ostaci drevne civilizacije, smještena je oko 320 km sjeveroistočno od glavnog grada Tegucigalpe, a poznata je i po nalazištima majanske kulture. No, ovaj se lokalitet nalazi daleko od tih nalazišta, a nađeni predmeti upućuju na civilizaciju koja je imala razvijene umjetničke i tehničke vještine, javlja Hina.

“Ovdje niko nije bio više od 600 godina”, s oduševljenjem je izjavio Virgilio Paredes, voditelj nacionalnog antroploškog i historijskog instituta.

Arheolozi iz Hondurasa i Sjedinjenih Američkih Država pronašli su ukupno 52 predmeta među kojima su bile kamene skulpture koje podsjećaju na ljude i jaguare, kao i ostaci piramida. Paredes je izjavio da se ne može sa sigurnošću tvrditi je li ovo otkriće povezano s mitskim Bijelim gradom, kojeg prvi put u 16. stoljeću spominju španski kolonizatori ili je možda riječ o izgubljenom “Gradu Boga Majmuna”, o kojem je pisao američki istraživač Theodore Morde, tvrdeći da ga je pronašao na tom području 1939. godine.

“Ono što znamo je da se radilo o dva vrlo gusto naseljena grada”, rekao je Paredes o ruševinama koje su prvi put zamijećene 2012. godine snimanjem iz zraka, a procjenjuje se da potječu iz razdoblja između 1200. i 1000. godine prije Krista.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: