Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zastupnički dom osuđuje odluku Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije

Zastupnički dom je velikom većinom podržao rezoluciju kojom osuđuje Trumpovu odluku o povlačenju američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije čime je otvorio put turskoj ofenzivi protiv sirijskih Kurda. 

Rezoluciju je podržalo 354 zastupnika, a samo 60 ih je bilo protiv, a deseci Trumpovih kolega republikanaca pridružili su se u glasanju  demokratskim zastupnicima. Rezolucijom je iskazano nezadovoljstvo zbog Trumpove akcije koju mnogi zastupnici vide kao napuštanje kurdskih boraca koji su se borili zajedno s Amerikancima protiv militanata Islamske države.

Također su oštro osudili oslobađanje boraca Islamske države iz zatvora od početka turske ofanzive prije sedam dana.

“To je bila izdaja naših partnera. To je bio poklon Rusiji, Iranu, Islamskoj državi i sirijskom predsjedniku Bašara al-Assadu”, rekao je demokrat Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove.

Usvojena rezolucija protivi se Trumpovoj odluci o povlačenju vojnika i poziva njegovu administraciju da predstavi “jasan i specifičan plan za trajni poraz ISIS-a”.

U srijedu su se čelnici kongresa i odbora dvije stranaka sastali su se s Trumpom u Bijeloj kući kako bi razgovarali o njegovoj sirijskoj politici, prenosi Fena

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje