Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto se baš sada uočava toliko neidentificiranih objekata?

Preuzmite sliku

Američka vojska srušila je u nedjelju poslijepodne i četvrti objekt. Nakon što je 4. februara srušen balon iznad istočne obale Sjedinjenih Država, za koji je potvrđeno da je kineski, u protekla tri dana srušena su čak tri neidentificirana objekta – jedan iznad Aljaske, drugi iznad Kanade, a posljednji nad jezerom Huron uz granicu s Kanadom.

Pitanje koje se otvorilo jest kako da se odjednom uočava toliko nepoznatih objekata u zračnom prostoru nad Sjevernom Amerikom. Prema pisanju CNN-a, čini se da je odgovor tehničke prirode.

Naime, američka obavještajna služba razvila je metodu praćenja kineske flote nadzornih balona tek prošle godine, saznaje CNN od šest osoba upoznatih s tim pitanjem.

Otkrića do kojih su došli američki obavještajci omogućila su SAD-u da po prvi put razvije dosljednu tehničku metodu koju su koristili za praćenje balona u gotovo stvarnom vremenu širom svijeta, tvrde izvori.

Otkriće da je obavještajna zajednica tek u prošloj godini razvila pouzdan način praćenja kineske flote balona, za koju dužnosnici sada kažu da je letjela u desecima misija diljem svijeta, objašnjava i zašto su dužnosnici Trumpove administracije čvrsto tvrdili da nisu znali za tri navodna leta iznad teritorija SAD-a za vrijeme dok je bivši predsjednik bio na dužnosti.

Drugim riječima, postoji mogućnost da strani objekti u američkom zračnom prostoru nisu nova pojava, nego je novost da sada imaju sposobnost uočiti ih i pratiti.

Kako je u nedjelju izvijestila Natasha Bertrand iz CNN-a, zajedničko američko-kanadsko zapovjedništvo NORAD nedavno je ponovno prilagodilo svoje filtre, odnosno poboljšali su radare kako bi bolje uočili spore mete koje se nalaze na određenoj visini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,