Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

WHO: Rizik od omikrona ostaje vrlo visok

Preuzmite sliku

Velika zaraznost daje za rezultat povećane hospitalizacije i nastavlja pritisak na zdravstveni sistem u mnogim zemljama, što može dovesti do značajne smrtnosti, navodi WHO.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je saopćenje o omikronu u kojem je navela da rizik povezan sa ovim sojem i dalje ostaje “veoma visok”.

“Na osnovu raspoloživih dokaza, rizik povezan sa omikronom je ostao veliki. Omikron mnogo brže raste od delte, dovodi do velikog širenja u zajednici, samim tim dolazi i do veće incidencije nego što smo ranije viđali u pandemiji”, saopćio je WHO, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Pritisak na zdravstveni sistem

WHO dodaje da, uprkos manjoj vjerovatnoći da dođe do ozbiljnog toka bolesti nego kod prethodnih sojeva, velika zaraznost daje za rezultat povećane hospitalizacije i nastavlja da pritiska zdravstveni sistem u mnogim zemljama, što može, kako navode, dovesti do značajne smrtnosti, posebno kod ljudi osjetljivog zdravlja.

“Veliki broj hospitalizacija i prijema na intenzivnu njegu se prijavljuju u mnogim zemljama, pošto su ovo nivoi zaraze koje nismo vidjeli tokom pandemije. Više podataka je potrebno da shvatimo snagu soja, prema količini potrošenog kiseonika, upotrebe respiratora i broja preminulih od omikrona”, dodaje se.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,