Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada u Gazi: Ukinuti “zeleno svjetlo” dato Izraelu za napad na bolnice

Preuzmite sliku

Vlada u Gazi zahtijevala je da se prekine međunarodno “zeleno svjetlo” dato Izraelu za napad na bolnice, javlja Anadolu.

“Bombardovanje bolnice ‘Kemal Advan‘ u Pojasu Gaze od strane izraelske okupacione vojske predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog i humanitarnog prava i najosnovnijih vrijednosti čovječanstva”, saopćeno je iz Ureda za medije vlade u Gazi.

Naglasili su da bombardovanje bolnice “Kemal Advan” “otkriva odobreni izraelski plan koji ima za cilj uništavanje zdravstvenog sektora, uključujući zgrade bolnica”.

“Okupaciona vojska je direktno bombardovala više od 14 bolnica u Pojasu Gaze i sjevernim regijama. Pokušali su da ubiju mnoge ljekare. Uhapsili su 35 medicinskih radnika, među kojima je generalni direktor bolnice Al-Shifa Muhamed Abu Silmi. Ispitivali su ih gladne i žedne i mučili. Ovi ljudi su još u pritvoru u teškim uslovima”, naveli su.

Pozvali su međunarodnu zajednicu, predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, da ukine “zeleno svjetlo koje je dato Izraelu za ciljanje bolnica i uništavanje zdravstvenog sektora”.

Naveli su da je bombardovanje bolnica i zdravstvene infrastrukture organizovani ratni zločin kažnjiv po međunarodnom pravu i koji se smatra zločinom po svim međunarodnim zakonima i konvencijama.

Naglasili su da šutnja znači aktivno učešće u ovom zločinu.

Izraelska vojska izvela je tokom noći zračni napad na ulaz u kampus bolnice “Kemal Advan”, koju je kao sklonište koristilo više od 10.000 Palestinaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,