Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Uticaj pandemije koronavirusa: Dramatičan pad transplantacije organa u svijetu

Preuzmite sliku

Broj transplantacija čvrstih organa dramatično je pao u cijelom svijetu u periodu između 2019. i 2020. godine kao posljedica pandemije koronavirusa, otkrila su najnovija istraživanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Širenjem pandemije, bolnice su bile prisiljene odgoditi na hiljade operacija transplantacije organa koje mogu spasiti živote i to zbog nedostatka resursa, odnosno kreveta za intenzivnu njegu koji su bili potrebni za pacijente oboljele od bolesti COVID-19, te zbog zabrinutosti oko liječenja operisanih pacijenata.

Britanski zdravstveni servis je u julu ove godine objavio izvještaj u kojem su naveli da je u Velikoj Britaniji u periodu 2020. – 2021. godina transplantacijska aktivnost smanjena za 80 posto u odnosu na normalan nivo. U Velikoj Britaniji je u prethodnih 12 mjeseci izvršena 3.391 transplantacija, dok je godinu ranije izvršen 4.761 takav zahvat.

“Ukupno je 487 pacijenata umrlo dok su čekali na transplantaciju u poređenju sa 372 u periodu 2019. – 2020. godina. Procjenjuje se da je oko 7.000 ljudi vjerovatno čekalo na transplantaciju u Velikoj Britaniji, što je brojka koja je posljednji put zabilježena 2012. godine”, prenosi “The Guardian“.

Najnovije međunarodno istraživanje, objavljeno u časopisu “Lancet Public Health” i predstavljeno na posljednjem kongresu Evropskog društva za transplantaciju organa (Esot), pokazalo da je ukupan broj transplantacija bubrega, jetre, pluća i srca od donatora pao za 31 posto tokom prvog vala koronavirusa u 22 države. Ukupni pad iznosio je gotovo 16 posto do kraja 2020. godine, s oko 11.200 transplantacija manje.

Transplantacije bubrega bile su najviše pogođene pandemijom koronavirusa, sa smanjenjem od 19,14 posto, odnosno 8.560 operacija manje.

Istraživači su rekli da, iako su neke države doživjele veliko smanjenje broja transplantiranih zbog pandemije, druge nisu bile teško pogođene, što znači da su potrebne dodatne analize na regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou kako bi se razumjele razlike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje