Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

UN: Zbog toplih okeana, predstoje natprosječno topli mjeseci

Preuzmite sliku

Na sjevernoj Zemljinoj polutci i tropskim područjima u maju i junu će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka.

Na sjevernoj Zemljinoj polutci i tropskim područjima u maju i junu će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka, najavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Ove godine su mjeseci do početka maja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po agenciji Ujedinjenih naroda za vrijeme i klimu, prenosi Hina.

Dok su prethodnih godina visoke temperature uzrokovale prirodne klimatske fluktuacije okeana, takve pojave, koje uključuju i El Nino, u ovoj godini ne igraju ulogu.

Iznadprosječne padavine

“Temperature zraka i površine mora su se povećale uslijed klimatskih promjena, a to ima veliki utjecaj na ekstremne vremenske prilike, poput tropskih ciklona i obrazaca padavina”, rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

WMO idućih mjeseci očekuje iznadprosječne padavine na prostoru Indijskog okeana, nad Australijom i zapadnim dijelom indonezijskog otočja.

Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike te na Karibima i Indijskom potkontinentu. (AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,