Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

UN: 228.000 djece mlađe od pet godina umrlo zbog poremećaja zdravstvenog sistema

Preuzmite sliku

Izvještaj Ukjedinjenih naroda se usredotočilo na Afganistan, Nepal, Bangladeš, Indiju, Pakistan i Šri Lanku, područja u kojima živi 1,8 milijardi ljudi.

Pandemija COVID-19 indirektno je izazvala 228.000 dodatnih smrti djece u jugoistočnoj Aziji, 11.000 smrti majke i 3,5 miliona neželjenih trudnoća, prema izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Izvještaj se usredotočilo na Afganistan, Nepal, Bangladeš, Indiju, Pakistan i Šri Lanku, područja u kojima živi 1,8 milijardi ljudi.

Najteže su pogođene žene, djeca i adolescenti, navodi se u izvještaju, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Jugoistočna Azija potvrdila je gotovo 13 miliona zaraženih korona virusom i do sada 186.000 smrti povezanih s bolešću COVID-19.

Zakazale ključne službe

Autori izvještaja UN-a procjenjuju da je umrlo 228.000 više djece mlađe od pet godina u šest zemalja zato što su u pandemiji ključne službe zakazale ili nisu bile potpuno dostupne, od humanitarne pomoći u hrani do vakcinisanja.

“Smanjenje bitnih usluga imalo je poražavajući učinak na zdravlje i ishranu najsiromašnijih porodica”, rekao je George Laryea-Adjei, šef UNICEF-a za tu regiju, prenosi AFP.

Broj djece liječene zbog teške pothranjenosti pao je za više od 80 posto u Bangladešu i Nepalu.

Program vakcinacije djece pao je za 35 posto u Indiji, odnosno za 65 posto u Pakistanu.

Smrtnost djece narasla je najviše u Indiji u 2020. godini – za 15,4 posto, a slijedi Bangladeš sa 13 posto.

U Šri Lanki je potvrđen najveći rast smrtnosti majki – 21,5 posto, a na drugom je mjestu Pakistan sa 21,3 posto.

U izvještaju se procjenjuje da je u pandemiji bilo 3,5 miliona neželjenih trudnoća, uključujući 400.000 među tinejdžerima, zbog nedostupnosti kontracepcije.

Potpun učinak pandemije, što uključuje posljedice nastale zbog “lockdowna”, još se ne znaju u punom obimu i bit će poznate kada države izrade revizije zdravstvenih i obrazovnih programa.

Mladi bez zdravstvene zaštite

Stručnjaci u Indiji strahuju da će se postotak pothranjenosti znatno povećati u cijeloj zemlji kada pristignu potpuni podaci idućih mjeseci.

Dostupnost zdravstvenih usluga pogoršala se u pandemiji ili čak postala nedostupna te autori izvještaja predviđaju da će posljedica toga biti dodatnih oko 6.000 smrti među mladima jer nisu dobili zdravstvenu zaštitu za bolesti kao što su tuberkuloza, malarija, tirfus i HIV/AIDS.

Studiju je naručio ured UNICEF-a (Fond za djecu UN-a) za jugoistočnu Aziju (UNICEF ROSA), a proveo ju je SickKids’ Center for Global Child Health, u saradnji s regionalnim uredom Populacijskog fonda UN-a (UNFPA APRO) i regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije za jugoistočnu Aziju (WHO SEARO).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje